Warsztaty kulinarne

W poniedziałek 27 listopada 2023 r. uczniowie klas 2a, 3b, 4a, 6b, 7a, 7b i 7d wzięli udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadziła pani dietetyk Ewa Maria Jaśkiewicz. Tematyka spotkania dotyczyła zasad właściwego odżywiania się: „Zdrowe drugie śniadanie, czyli posiłki do szkoły na koncentrację”, „Na mały głód – odżywcze koktajle, czyli zastrzyk energii + zdrowie”, „Pożywne drugie śniadanie – bądź fit i zdrów jak ryba” oraz „Zdrowe przekąski – podjadaj z głową!”.  Uczestnicy warsztatów mieli okazję dowiedzieć się, na czym polega świadome odżywianie się, dlaczego warto zwracać uwagę na to, co się je, jakie produkty powinny znaleźć się w codziennych posiłkach, zwłaszcza w drugim śniadaniu. Najciekawsza była część praktyczna: uczniowie samodzielnie przygotowali zdrowe przekąski i kanapki do szkoły, dobierając produkty według własnego uznania. Na koniec mogli zadawać pytania pani dietetyk, otrzymali też przepisy.  Warto wiedzieć więcej!

(R. Gabrych)
(RJ)