08.11.2016 r. - Klasa Ia świętuje Dzień Zdrowego Jedzenia

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia został zainicjowany w 2007 roku. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. Klasa I a wpadła na kilka interesujących pomysłów.

          Uczniowie odwiedzili najpierw szkolny sklepik, w którym na próżno szukać niezdrowych przekąsek i gazowanych napojów. Pani ze sklepiku opowiedziała, jakie smakołyki zdrowe dla małych i dużych można u niej kupić w czasie szkolnej przerwy. Wszystkie bez cukru i sztucznych polepszaczy smaku. Uczniowie zostali również poczęstowani wyśmienitym sokiem porzeczkowo - pomarańczowym.

Na kolejnej lekcji uczniowie szykowali sałatki warzywne lub owocowe, każdy według własnego przepisu i gustu. Tylko cel był jednakowy dla wszystkich - zdrowo, kolorowo i apetycznie. Cała klasa wypełniła się tak cudownymi zapachami, że z trudem można było doczekać się momentu degustacji.

Wyboru najlepiej skomponowanej sałatki dokonała zaproszona na zajęcia pani dietetyk - Aleksandra Krasowiak. Wyróżnione zostały potrawy bogate w różnorodne składniki, przygotowane zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania.

Pani dietetyk opowiedziała uczniom o swojej pracy, o tym czego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie każdego człowieka, dużego i małego, a czego należy się wystrzegać lub zdecydowanie ograniczyć.

Oby dzisiejsze świętowanie pomogło dzieciom w kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych i przekonania, że odpowiednie odżywianie pozytywnie wpływa na samopoczucie, koncentrację uczniów i ich szkolne sukcesy.


WD